25 April 2014

Auton ratissa Hollannin kaduilla!


Pikavisiitti Haagin autokoulun toimistoon ja muutaman päivän päästä vain hyppy ratin taakse! Ensimmäinen ajotunti oli viikko sitten, enkä uskonut että heti kotipihassa pääsisin rattiin ilman mitään teoriaa. Ekalla kerralla kääntelin vain rattia, vilkkua ja painoin kaasua, ja se sujui mainiosti.

Eilen oli tarkoitus lisätä vain jarru, mutta puolivälissä tuntia mukava opettajani päätti että otetaanpa mulle kytkin ja vaihteetkin haltuun! Opettaja on 50-kymppinen puhelias ja jämpti Cinny-niminen nainen, jolla on muuten espanjankielinen pikku tatuointi ranteessa, jossa luki päivämäärän yllä jotain "Mi amor". Oon aivan innoissani, kun kuulin että "You have a very good feeling and control over the ca r". Jee! Rennon tyylikkäästi ja nauttien ratissa :D Tänään kolmannella ajotunnilla hallitsin koko autoa itse, ja yhdessä kohtaa ohjaaja totesi että tästä vasemmalle ja ollaankin moottoritiellä. Se oli hauskinta ja helpointa, koska oli vähiten liikkuvia asioita jotka pitää hahmottaa. 



Aina sanotaan että Keski-Euroopan liikenne on hurjempaa kuin Suomessa, ja jossain mielessä se kai onkin niin koska Suomen liikenne on tosi varovaista, mutta toisaalta mun mielestä täällä on hyviä kuskeja, ehkä täällä on opittava reagoimaan nopeammin? Ihme sääntöjä ja kallista vaikuttaa Suomen autokoulu olevan. Täällä maksan tunnista vain 33 euroa ja ohjaaja on yksinkertaisesti huippu. Sitä paitsi, paljon kivempi istua rattiin kun voi ottaa autosta vastuuta sen mukaan miten kehittyy, alussa saa rauhassa opetella vain kääntämään rattia!

Sellaiset asiat kuten keskustan nopeusrajoitukset, peileihin katsominen ja millä kaistalla kuuluu ajaa käytiin toki läpi. Opettaja sanoi että tällä vauhdilla olen loistokuski kahden viikon päästä kun palaan Suomeen, tosin siellä joudun varmaan käymään koko autokoulupaketin mutta ainakin pääsen inssistä ekalla läpi. Maanantaina mut poimitaan taas kotiovelta rattiin, sitten heitän edellisen oppilaan kotiin (tai minne hän haluaakaan heitettävän) ja siitä jatkuu. :)