29 October 2014

St. Petersburg



Olin pari viikkoa sitten viisumivapaalla Pietarin risteilyllä neljä päivää matkanjärjestäjänä vajaalle 50 vaihto-oppilaalle! Pietari lumosi kyllä ja venäläisessä kulttuurissa oli jotain sellaista kiehtovaa, mihin olisi mielenkiintoista tutustua lisää - ehkä siis ei jää viimeiseksi reissuksi Pietariin. Yllätyin, kuinka laaja kaupunki se tuntui olevan - puistoista, 5 kilometriä pitkästä pääkadusta Nevsky Prospectista sekä arkkitehtuurista tuli ihan Pariisi vähän mieleen.



Viisumivapaat risteilyt on sen verran lyhyitä, ettei hirveästi ehtinyt kierrellä kaupungilla eikä edes maistella venäläisiä ruokia. Järjestetyllä matkalla ohjelmaa oli aika tiukasti aikataulun mukaan, melkein kaikki päänähtävyydet tuli varmasti käytyä läpi, mutta kaupungin elämään ei oikein päässyt kiinni. Edes vodkaa en ehtinyt maistamaan, vaikka johonkin pikkubaariin venäläinen matkaopas Dima meidät veikin. :D



Ensimmäisenä päivänä oli upeat auringonpaisteet (kylmä tosin), kahtena seuraavana päivänä sen sijaan saatiin kokea ensilumi! Se oli mullekin jännä kokemus sinänsä, kun en ole lunta nähnyt 1,5 vuoteen ulkomailla oleskelun takia, ellei lasketa lukuun sitä on viime juhannuksena Tampereella satoi pari kertaa lunta...


Valtava Hermitagen museo muistutti hiukan Pariisin Louvrea, tosin ei ollut yhtä iso sentään. Upea rakennus. Mun vastuullani oli lähinnä vaihtareista, matkalipuista ym. huolehtiminen Suomen puolella ja laivalla, Pietarissa sitten lähinnä pikkuisen autoin matkaopastamme jossain asioissa mutta aikalailla lomasta meni :) Yövyimme Dostoevsky-hotellissa, joka oli neljän tähden hotelli ja voin sitä todella suositella! Erittäin siisti, hyvällä sijainnilla, erinomainen aamupala ja hiljainen. En usko että oli myöskään kovin kallis, kun matkan hinta vaihto-oppilaille oli niin edullinen. Itse en matkasta maksanut.

Matkaoppaamme oli todella mukava lisäksi ja tulimme hyvin juttuun. Tuli silti todistettua että sanonnat venäläisten epäkohteliaisuudesta pitävät myös paikkansa, sillä jonoissa saatettiin kiilata kylmästi ohi eikä tullut hirmu auttavaista kuvaa muutenkaan palvelusta ja kaduilla kulkevista ihmisistä. Ravintoloissa oli aika mahdotonta lisäksi jakaa laskua erikseen. Kymmenen hengen pöydässä se tuotti vähän vaikeuksia. :D




Hermitagen museorakennuksessa järjestettiin myös Pähkinänsärkijä-balettiesitys, jonka hinta oli 50 euroa ja joka oli näkemisen arvoinen jo pelkän salin vuoksi. Pienet lapsetkin olivat pukeutuneet juhlallisesti kuten kuvassa näkyy.







Vierailimme myös kolmessa aika mielenkiintoisessa katedraalissa. Nikolaksen katedraalissa, "Cathedral on the Spilled Blood"-kirkossa ja Catherinen katedraalissa.


Alla olevat kuvat ovat Katariinan palatsista.






Suomen säät ovat tällä hetkellä niin harmaat, että totesin taas että ei kiitos, en aio tänne jäädä. :D Muistui mieleen kuinka viime talvena Portugalissa hämmästyneenä totesin, että mieliala on muuten korkealla ja olo virkeä vaikka on joulukuu, koska oli valoisaa! En koskaan ole tietääkseni kärsinyt silti mistään kaamosmasennuksen tyylisestä. Kelitkin nyt vaan vaikuttaa tahtomattakin mieleen ja energiatasoihin. Nyt totean hämmästyneenä, että Suomessa tosiaan on näin harmaata ja kylmää jo lokakuussa, ja pelkään mitä tästä tulee kun nytkin päivän valoa on enää vain se 8h päivässä.

Matkamielisyyttä en ole kuitenkaan laittamassa tauolle siksikään aikaa, sillä juuri maanantaina usean tunnin vuosikokouksen jälkeen mut valittiin vaihto-oppilasjärjestö ESN FINTin hallitukseen tapahtumavastaavaksi. Sain juuri mitä toivoinkin :) Tämä siis on Euroopan ERASMUS-vaihto-oppilaiden vapaa-ajan ja kulttuuriin tutustumisen oppilasjärjestö, ja minä olen nyt vastuussa tapahtumista kuten tällaisten reissujen, jääkiekkomatsien ym. järjestämisestä. Siinä onkin nyt opettelemista.